Aangeraakt worden

Muziek heeft de unieke eigenschap om, zonder woorden, onmiddellijk en diep op ons in te werken. Muziek kan ontroeren, blij maken, activeren of ons stil doen worden: muziek raakt ons. Ons gevoelsleven wordt aangeraakt door melodieën, klanken, ritmes. Ons lichaam wil dansen, we voelen de beat in ons lijf, of we voelen de trilling van een klankschaal. Zelf gericht en actief bezig zijn met instrumenten, klanken en stem geeft ons de mogelijkheid om datgene wat in onszelf klinkt, tot expressie te brengen. Zo ontstaat er ruimte voor ontwikkeling, voor nieuwe inzichten, voor een nieuw evenwicht.
Muziek bestaat uit muzikale wetmatigheden en elementen. Tempo, toonsoort, melodie, maat, ritme, elk afzonderlijk element heeft zijn specifieke werking. Eén bepaald ritme, één enkele toon kan structuur brengen, evenwicht scheppen. Deze wetmatigheden worden in de muziektherapie gericht ingezet. Hierdoor kan muziektherapie sterk ordenend en evenwicht scheppend werken.

Voor wie

Muziektherapie is er voor iedereen die ondersteuning nodig heeft bij het herstellen van verstoringen in het psychische, emotionele en lichamelijke evenwicht: Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld: burn-out, depressieve gevoelens, angsten, gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan daadkracht.

Instrumenten

Deze zijn toegankelijk, veelal speciaal voor de therapie ontworpen, en na enige oefening eenvoudig te bespelen. Een muzikale achtergrond is voor muziektherapie niet nodig. het gaat altijd om jouw proces, en nooit om de prestatie.
Wilt u meer weten of een afspraak maken voor een intakegesprek, neem dan contact op met de praktijk
Boek: Dementie en ik
Deze notitie verscheen eerder in mijn oude blog, het is echter nog steeds actueel; een gratis download van dit boek…
Lees verder
Houvast in het verpleeghuis
Apetrots ben ik op mijn collega's Jacqueline, Alfred en Martijn die gefilmd zijn tijdens hun werk. Wij hebben bij HilverZorg…
Lees verder
Book: Dementia and I
Nice surprise at breakfast : The book "Dementie en ik" from the series Bolks' Companions has been translated into the…
Lees verder
Diepgang
Verpleeghuis, psychogeriatrische afdeling, vroeg in de ochtend: Heeft u het al gehoord, vraagt mevrouw T., meneer M. is vanochtend vroeg…
Lees verder