De term ‘klankmassage’ is voor ons Westerlingen betrekkelijk nieuw. In het Oosten kent de klankmassage een lange traditie, eeuwenoude kennis over de werking van klanken ligt er aan ten grondslag, kennis die 5000 jaar geleden al in de Vedische geneeskunde in India werd gebruikt. Peter Hess, ingenieur in de technische natuurwetenschappen, heeft deze kennis jarenlang onderzocht, verfijnd, en getoetst aan de praktijk.
Hieruit is de methode Klankmassage volgens Peter Hess® ontstaan. Ik werk graag volgens deze gedegen, onderbouwde methode. Het is een vorm van werken met klank, ontleend aan traditionele Oosterse kennis en ervaring, nu aangepast aan de behoeftes van mensen in Westerse culturen. Ik heb mij er in verdiept door de PHI-opleiding af te ronden, en masterclasses en trainingen te volgen.
Hoe werkt klankmassage?
Je gaat liggen op de behandeltafel. Je houdt je kleding aan, je schoenen gaan uit, sieraden en riemen gaan af. Het is handig wanneer je kleding niet al teveel knoopjes of frutsels heeft. Klankschalen worden rond en óp je lichaam geplaatst en zacht bespeeld, soms aangevuld door gongs of andere klankobjecten. De harmonische en natuurlijke klanken en trillingen werken in op je lichaam en geest. Hierdoor is het in de regel mogelijk vrij snel een diepe ontspanning te bereiken; de klanken brengen rust. Tegelijkertijd kan er een vitaliserende kracht van uitgaan.
Een klankmassage kan op zichzelf staan en is dan vooral gericht op ontspanning: Een heerlijk uurtje voor jezelf; je stapt vanuit de hectiek van de dag in de bijzondere wereld van de klank. Nogal wat mensen willen vaker zo’n uurtje. Wanneer dat ook bij jou het geval is kun je een strippenkaart overwegen.
Klankmassage kan eveneens onderdeel uitmaken van een klank- of muziektherapie traject. In dat geval wordt er heel gericht op jouw situatie ingegaan en heeft de klankmassage een ander karakter.