De klankmassage dus weer

Ja, die klankmassage dus weer. Hoe dat zo is gekomen? Gewoon door een alledaagse vraag, van een collega die eens een klankschaal wilde lenen. Bij het oppoetsen en beluisteren overkwam mij weer datzelfde warme gevoel, die zachte ontroering, van jaren geleden. Het zijn klanken die me beroeren, subtiel maar onontkoombaar. Als het niet zo hoogdravend klonk, zou ik zeggen dat ik me geroepen voel er weer mee te gaan werken. Om aan mijn nuchterheid tegemoet te komen, hou ik het er op dat ik het zonde vind om al die prachtige schalen verstoft in donkere dozen te laten liggen. Wat ook zo is, natuurlijk.

Euforisch
Alle klankschalen heb ik teruggevonden, op twee na, die nog ergens in een verhuisdoos liggen te wachten op ontdekking (dat hoop ik tenminste!). Ik heb ze allemaal opgepoetst, beluisterd, heb er samenhangende setjes van gemaakt. Dat proces van luisteren en voelen alleen al was euforisch, wat een prachtige schalen heb ik eigenlijk! Hele oude uit Tibet en Nepal, en nieuw ontwikkelde PHI schalen die de trillingen zo subtiel op het lichaam overbrengen. Ook de grote tamtam benam me weer voor even de adem. Wow, wat een enorme variatie aan klank kun je daar aan ontlokken!

Hoewel ik het geven van een klankmassage in mijn Amersfoortse jaren vaak heb gedaan, was de vanzelfsprekende souplesse er toch wel wat uit, dus de opleidingsboeken erbij gepakt, volgordes van werken geoefend op een fictief persoon en the real thing op R. Het voelde gelukkig al snel weer heel vertrouwd.

Laatste zetje
Tijdens dit proces van voorbereiden meldde zich tot mijn verwondering spontaan een cliënt. Zomaar, een onbekende, vanuit het niets, ik had er nog geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven. Dat gaf mij het laatste zetje om de klankmassage daadwerkelijk weer in praktijk te gaan brengen. Een interne verhuizing moest in recordtempo plaatsvinden om deze cliënt te kunnen ontvangen; de logeerkamer veranderde in klankruimte (sorry vrienden en familie..) en, omwille van een betere werkhouding heb ik mezelf de luxe van een massagetafel gegund.

Inmiddels heeft de tijd niet stil gestaan. Het Peter Hess Instituut is vele onderzoeken en evidence-based practices verder, artsen en ziekenhuizen werken mee aan proeven, de klankmassage is volop in ontwikkeling. Als gevolg daarvan is een mooie serie masterclasses ontwikkeld. Omdat ik het ‘practioner’ certificaat al in mijn bezit heb, kan ik daar de nodige verdieping en inspiratie opdoen. Heb me meteen voor een aantal masterclasses ingeschreven 🙂

Heerlijk om mijn muziektherapiewerk weer zo aan te kunnen vullen met het klankwerk!

Zie ook eerdere blogs: klankmassage ; the making of… ; invloed van klank
therapievorm klankmassage
interessante links:
Peter Hess Instituut Duitsland
Instituut KlankKleur te Grolloo