Groepsoefening

Een oud artikel van mijn vroegere weblog laat ik hier graag terugkomen, er staat een korte oefening in die van pas kan komen wanneer je met groepen werkt of gaat werken:

Energizer

Regeren is vooruitzien. Daarom zit ik nu, zondagavond, alvast voorbereidingen te treffen voor de week die komen gaat. Het wordt tamelijk druk, met een paar extra groepsbijeenkomsten. Het werken met groepen wordt in mijn werk steeds belangrijker. En zoals ik eerder al schreef, de ene groep is de andere niet.

Voor een gelegenheidsbijeenkomst bij een particulier ben ik liederen aan het verzamelen en oefeningen aan het bedenken die in het teken staan van ‘vertrekken naar elders’. Voor de gastles bij Hogeschool Leiden zoek ik in mijn mappen naar bruikbaar materiaal voor een casus. Voor een nieuwe groep in het verpleeghuis ben ik een serie oefeningen met zang en beweging aan het samenstellen. Mijn bureau ligt bezaaid met mappen, insteekhoezen, bladmuziek en losse stapeltjes. Daartussen een leuke ‘energizer’, die ik ooit zelf leerde bij Erik Karsemeijer van Instituut KlankKleur.

Voor de lezers die zelf met groepen (gaan) werken, hieronder deze korte, snelle oppepper. Goed voor het middenrif door de korte ‘explosieve’ klanken, om wat losser te worden, weer helder en alert te worden, en bevorderlijk voor het groepsgevoel.

De oefening
Kring. Staan of zitten. Rechterhand palm omlaag, linkerhand omhoog. Rechterhand geeft, links ontvangt. Zo geef je elkaar de hand. Schuif wat dichter naar elkaar toe, zodat de kring wat compacter wordt.

Dan zegt iemand snel en luid een explosief wel of niet bestaand woord: BAF!, POK!, LIEP!, BLOK!, enz.

Kort, krachtig, onmiddellijk.

Terwijl je dit woord zegt knijp je met je gevende rechterhand in de hand van je buur. Zorg ervoor dat het snel gaat, niet stokt. Zodra je de kneep in je linkerhand voelt zeg je meteen luid je eigen explosieve woordje en knijpt in de hand van de volgende. Probeer het zo snel mogelijk te doen!

Vervolgens handen andersom: rechterhandpalm omhoog, linker omlaag. Nu geeft linkerhand.

Echte energizer voor wanneer het energieniveau in de groep laag is, of wanneer er een speels contactmoment nodig is. Ook voor mensen die hun stem niet zo goed durven te laten horen is het soms drempelverlagend.

Ik denk niet dat ik dit deze week ga doen. Maar, het is altijd handig een aantal van dit soort oefeningen in je ‘rugzak’ te hebben. Ik heb in ieder geval goede ervaringen met deze oppepper, het zorgt meestal voor veel actie en lachen. Veel plezier!